Site actualizat la data de 02.04.2009
 
   
   



  PROIECT INTERNAŢIONAL DE CERCETARE ITALO-ROMÂN (2001-2002)
   
   
 
  Le dimore imperiali del Lazio: da Augusto ad Adriano

(Reşedinţele imperiale din Latium: de la Augustus la Hadrian)



Parteneri:
- Ministero per i Beni e le Attivita Culturali, Soprintendenza Archeologica per il Lazio (Italia)
- Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române Cluj-Napoca
- Accademia di Romania in Roma

Responsabili ştiinţifici: Dr. Maria Grazia Fiore, Dr. Zaccaria Mari (partea italiană), Dr. Coriolan Horaţiu Oprean (partea română)

   
 
Rezultate ştiinţifice. S-au facut cercetări arheologice cu participarea unei echipe de 10 tineri cercetători şi studenţi români de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca la vila împăratului Traian situată la circa 50 km de Roma pe un platou alpin de la poalele muntelui Altuino (1272 m), la Arcinazzo Romano. Săpăturile şi restaurarea acestui grandios monument au început în 1999. Vila şi clădirile adiacente ocupă circa 4-5 hectare, o parte dintre construcţii având zidurile păstrate până astăzi pe o înalţime considerabilă. Lucrările au avut loc pe terasa inferioară a amplasamentului, unde se aflau clădirile de locuit şi spaţiile de reprezentanţă, grupate în jurul unei grădini. Au fost identificate un atrium, un triclinium şi un splendid nymphaeum în formă de exedră. S-au păstrat fragmente de pictură parietală cu motive florale, fragmente de stucatură reprezentând peisaje şi scene mitologice, unele cu urme de aurire, demonstrând valoarea şi rafinamentul decoraţiei interioare. Extrem de elaborate erau şi pavimentele de marmoră de diferite culori şi provenienţe. Sistemele decorative descoperite aduc contribuţii fundamentale la cunoaşterea artei traianice. Edificiile de pe această terasă au fost restaurate cu deosebită acurateţe, respectându-se tehnicile de construcţie romane specifice epocii lui Traian, iar în incintă s-a organizat şi un mic muzeu.

Platoul superior al vilei a fost investigat prin prospecţii electromagnetice, fiind semnalate alte clădiri interesante.

Vizitarea şi studierea unor materiale descoperite în vila lui Hadrian de la Tivoli, vila poetului Horaţiu de la Licenza şi vila lui Nero de la Subiaco au creat o imagine despre această vale a râului Aniene, unde răcoarea verilor şi frumuseţea peisajului au determinat aristocraţia şi pe împăraţii Romei să-şi construiască reşedinţe luxoase de vară.

Participarea la săpături într-un monument de prim rang al patrimoniului arheologic al regiunii Lazio a însemnat nu doar recunoaşterea valorii specialiştilor români pe plan internaţional, ci şi o premieră în cercetarea arheologică românească:
O PRIMĂ MISIUNE ARHEOLOGICĂ ROMÂNEASCĂ ÎN ITALIA.
     
   
 
2008 / Institutul de Arheologie şi Istoria Artei